Trendejä haistelemassa

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta sitä voi opetella ennakoimaan. Ympäröivää maailmaa pitää silloin tarkkailla monitieteisesti ja laaja-alaisesti monelta eri kantilta. Tulevaisuusajattelijat ovat usein ennakkoluulottomia ja rohkeita tarttumaan vierailta tuntuviin asioihin. He osaavat kiinnittää huomiota nyansseihin ja pystyvät tekemään johtopäätöksiä pienestäkin informaatiomäärästä.

Trendianalyytikko Susanna Björklund etsii muutosta. Hän etsii ympäriltä ilmiöitä ja kiinnittää huomionsa signaaleihin, jotka tuntuvat uusilta. Otollista maaperää etsimiseen on muun muassa siellä, missä on tabuja tai ilmassa merkittäviä yhteiskunnallisia muutostuulia.

– Toiset ovat herkempiä intuitiolle ja hiljaiselle tiedolle kuin toiset. Intuitio ja subjektiivisuus liittyvät tyypillisesti trendeihin, ei ole olemassa vain yhtä totuutta, Björklund sanoo.

Ihmisillä on tapana kiinnittää huomio heille sillä hetkellä relevantteihin asioihin ja siihen, mitä on viimeksi ollut esillä.

– Aivomme eivät kykene käsittelemään sitä kaikkea informaatiotulvaa, jonka keskellä elämme. Olemme myös sokeita omalle Zeitgeistille eli ajan hengellemme. Emme osaa nähdä, miltä visuaaliset asiat ympärillämme, kuten vaikka autot ja huonekalut, näyttävät nyt tai millaisia arvoja meillä on, kun kyseessä on meidän normaalimme, Björklund valottaa. Taaksepäin on helppo katsoa parinkymmenen vuoden päästä.

Trendit tulevat ja menevät

Susanna Björklund arvioi, että trendit vaihtuvat nykyään paljon nopeammin kuin ennen.

– Informaatioyhteiskunnassa reaaliaikaisuus tykittää trendejä jatkuvalla syötöllä. Samanaikaisia trendejä on monta, joten yksittäisen trendin merkitys on kenties pienentynyt.

Trendianalyytikko kannustaa yrityksiä olemaan avoimia tulevaisuudelle. Tulevaisuustietoa kannattaa harjoitella tai sitä voi myös ostaa.

– Moni kamppailee sen edessä, että pitää tehdä tulevaisuuteen suuntautuvia toimenpiteitä tai päätöksiä, ja pelkää päätöstensä olevan jo eilisen uutisia.

Laaja-alainen katsominen myös oman tutun toimialan ulkopuolelle voi tuoda vastauksia, samoin innovatiiviset ratkaisut yhteiseen hyvään.

– Iso teema on ilmastonmuutoksen hidastaminen ja erityisesti sen hidastaminen yhdessä jopa kilpailijoiden kanssa lyömällä hynttyyt yhteen. Läpinäkyvyys, yhdessä tekeminen, innovaatiot ja vastuullisuus toivon mukaan lisääntyvät, Björklund pohtii.

Tunteet ratkaisevat

Trendien maailmassa tarkkailu näyttää erilaiselta eri maissa, kulttuureissa ja genreissä. Intiassa, Kanadassa ja Pohjoismaissa voi olla suuria eroja, kuten huippumuodissa ja katumuodissakin.

– Keskity siihen, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Älä juokse trendien perässä. Kannattaa siis luottaa omaan tunteeseen ja makuun, Susanna Björklund neuvoo.

Väri on tunne. Tila on tunne. Jopa 80 prosenttia päätöksistä tehdään tunteella.

– Värit vaikuttavat meihin, ja pitkään kestäneen skandinaavisen minimalismin jälkeen olemme jo muutaman vuoden olleet menossa kohti kirkkaampia, vahvempia värejä, leikkisyyttä ja rikkaampaa muotokieltä. Väriä voi tuoda elämäänsä kokeilemalla pieniä yksityiskohtia esimerkiksi kattaukseen. Itseänsä voi myös siedättää ja opettaa tottumaan väreihin, jos se tuntuu hyvältä, Björklund opastaa.

Signals 2019

Susanna Björklund kuratoi yhdessä Sisse Collanderin kanssa Habitaren virallisen Signals-trendinäyttelyn, joka yhdistää visuaalisia ja yhteiskunnallisia trendejä ja ilmiöitä.

Signals 2019 -kattoteemana on:

Yhdessä

Vain yhdessä on mahdollista ratkaista isoja haasteita kiertotaloudesta kestävämpään kehitykseen.

Ajan illuusio

Aika kiitää, mutta odottavan aika on pitkä. Meillä kaikilla on todellinen kiire ottaa osaa ilmastotalkoisiin. Yksilöinä meillä on sen sijaan taipumusta luoda itsellemme kiireen tunnetta, oli se todellista tai ei. Miten kodista saadaan kiireetön keidas?

Vesi vanhin voitehista

Vesi on läsnä elämässämme enemmän kuin luulemmekaan. Ihmisestä suurin osa on vettä. On arvioitu, että tulevaisuudessa makeasta vedestä tulee pulaa ja sen ympärille bisnestä. Veden katsominen rauhoittaa. Miten vesi on läsnä kodissa?

Empatiaa ja tunnedataa

Teemme suurimman osan päätöksistä tunteella. Tunneälyä ja empatiaa kaivataan yhä enemmän. Millainen koti herättää positiivisia tunteita ja kannustaa olemaan läsnä?

Kuplassa kaikki

Tarkastelemme maailmaa omista subjektiivisista lähtökohdistamme ja pidämme sitä totuutena. Erilaisuus on rikkaus. Pyöreät muodot ovat löytäneet tiensä koteihin.