Anne Ekberg arvostaa palvelua ja pieniä yksityiskohtia, jotka tuovat lisäarvoa. Niitä hän haluaa tarjota myös omille asiakkailleen.
Anne Ekberg arvostaa palvelua ja pieniä yksityiskohtia, jotka tuovat lisäarvoa. Niitä hän haluaa tarjota myös omille asiakkailleen.

Silmillä ja suupielillä koettu muuttuu mielikuvaksi

Parhaat ideat tuotteiden kehittämiseen nousevat asiakkaiden arjen tarpeista.
Näin kävi Softlin-lautasliinoille, jotka nyt ihastuttavat myös somistekäytössä.

Lautasliinan käyttö tilojen ja kattausten koristelussa on kaunista, yllättävää ja vastuullista. Koristeluun käytettävä materiaali on usein kertakäyttöistä. Asiakkaan ideasta Fiblonilla ryhdyttiin miettimään, miten koristelussa voitaisiin hyödyntää lautasliinoja, jotka muutenkin ovat jo ravintolassa käytössä.

– Yleensä koristeluun tarvitaan erillisiä esineitä tai asioita. Mutta onko ravintoloissa aikaa hankkia sellaisia, onko ammattitaitoa suunnitteluun ja mitä koristeille tapahtuu sesongin tai juhlatilaisuuden päätyttyä? Päätimme nostaa lautasliinan merkitystä koristelussa ja kehittää niiden monipuolista käyttöä, varatoimitusjohtaja Anne Ekberg sanoo.

Kauniisti hyödyksi koko elinkaaren ajan

Softlin-valikoiman tuotteilla kattauksiin ja tiloihin saa yllättävyyttä ja silmänruokaa monin eri tavoin. Jo pelkästään väreillä on helppo luoda haluttua tunnelmaa, mutta liinat soveltuvat myös erilaisiin somistuksiin.

– Luovissakin käyttötavoissa Fiblonin ratkaisujen lähtökohtana on personoitavuus asiakkaan brändiin. Tuotteiden on tuettava asiakkaan visuaalista ilmettä.

Kokemustieto lautasliinasta on merkittävää fiblonilaisille, jotka tavoittelevat tuotteilleen mahdollisimman hyödyllistä matkaa. Tuotteen pitää olla tarkoitukseensa hyvä, ja sen hyödyntäminen loppuun saakka osoittaa vastuullista tuotekehitysajattelua.

Asiantuntijuuden avulla asiakas saa oikeanlaisen tuotteen oikeaan käyttöön. Asiakkaiden kanssa mietitäänkin yhdessä, mitä tuotteelta käytössä odotetaan.

– Ajatuksemme on, ettei turhia tuotteita olisi. Tarpeeseen pyritään löytämään tuote, joka toimii tarkoituksessaan mahdollisimman monipuolisesti. Lautasliinan pitää olla hyvännäköinen, oikean kokoinen, imukyvyltään hyvä ja asiakkaan brändiä tukeva, Ekberg sanoo.

Kuin luotu kehittämiseen

Innovatiivisuus lähtee asiakkaan arjen haasteista, ja ratkaisua kohti edetään ripeästi kokeillen.

– Asiakaslähtöinen tuotekehitys alkaa luottamussuhteesta. Yhdessä keskustelemalla arjen työstä löytyy kohtia, joihin tuotteilla voitaisiin parantavasti vaikuttaa. Kyse on aina asiakkaan arjen helpottamisesta.

Pelkät toiminnalliset ja tekniset ominaisuudet eivät kuitenkaan takaa onnistumista, vaan pelissä on myös mielikuvien luonti. Tunteille on annettava arvoa ja vaikutettava siis moniaistiseen kokemukseen.

– Tuotteen läpimeno on lopulta riippuvainen tunteista. Ruokailijalle lautasliinan käyttömukavuus tuntuu suupielillä ja yksilöidyt, ehkä logoin tai tervehdyksin viimeistellyt lautasliinat antavat viimeistellyn tunteen ruokailukokemuksesta. Yhtä tärkeää on se, miltä ravintolamiljöön kokonaisuus näyttää.

Softlin somistaa Ravintolakolmion juhlat

Ravintolakolmiossa mietittiin, miten koristelua voisi toteuttaa helposti eri sesonkeihin ja juhlatilaisuuksiin. Pitkä yhteistyö Fiblonin kanssa oli opettanut, että tuotteiden personoinnissa vain mielikuvitus on rajana. Asiaa ryhdyttiin pohtimaan yhdessä. Ravintolakolmion toimitusjohtaja Jenni Keskinen tietää, että lautasliinalla on iso rooli asiakas­kokemuksessa.

– Lautasliina on kuin taustamusiikki. Toimiessaan se luo haluttua tunnelmaa ja on osa kokonaisuutta, joka viimeistelee asiakkaan ehjän ravintolaelämyksen. Yksityiskohtiin kannattaa panostaa, arjessa ja juhlatilaisuuksissa, Keskinen sanoo.

Ravintolakolmion ideasta Fiblon toteutti yhdessä sisustussuunnittelija Riia Rauhalan kanssa videosarjan, jossa annetaan vinkkejä lautasliinojen monipuoliseen käyttöön. Ravintolakolmio sai uusia luovia tapoja tilojen ja kattausten visualisointiin. Yksilöllisten logo- ja ­viestipainatusten lisäksi lautasliinojen käyttö somistuksessa tukee Ravintola­kolmion brändiä.

– Myös lautasliinan koolla ja ­taittelulla on vaikutus menekkiin ja näin myös ­kokonaiskustannuksiin. Siksikin lautas­liina on ajattelemisen arvoinen asia.

Katso uudet ideat käyttää lautasliinaa