Lyhytikäistä, vaan ei lyhytnäköistä

 Lautasliinat mielletään helposti luontoa kuormittaviksi kertakäyttötuotteiksi, eikä niitä valmistavaa yritystä ajattelisi heti kovinkaan vastuulliseksi toimijaksi. Yllätys onkin melkoinen, kun tutustuu Fiblonin liinojen tarinaan tarkemmin.

Yksi laadukas ja käyttötarkoitukseen juuri oikean kokoinen liina ajaa vähintäänkin saman asian kuin nipullinen ohuita annostelineestä vedettyjä lajitovereita. Asiakkaan tarpeeseen suunniteltu kattauksen viimeistelijä saa arvoisensa kohtelun jo heti tuotantovaiheessa. Painovärit ovat ympäristöystävällisiä ja pakkaukset tarkkaan suunniteltu siten, että tuotteiden kuljetus ja varastointi on mahdollisimman kustannustehokasta.

Yksi taimi jokaista kantoa kohden

Fiblonin ymmärrys vastuullisesta liiketoiminnasta on noteerattu FIBSin yritysvastuuverkostossa, jonka biodiversiteetin Master Class -valmennukseen yritys otti osaa viime syksynä.

– Fiblonilla on ymmärretty, kuinka merkittävä painoarvo vastuullisilla teoilla ja valinnoilla on yritykselle niin henkilökunnan, yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden kuin loppukäyttäjien sitouttamisen ja hyvinvoinnin kannalta, ympäristövastuun asiantuntija Anna Lemström FIBSiltä kertoo.

Fiblon haluaa yhteistyövalinnoillaan tukea kotimaista työtä. Raaka-aineistakin yli puolet tulee Suomesta ja loput mahdollisuuksien mukaan läheltä Pohjoismaista. Hiilijalanjälkeä pienentääkseen Fiblon on aikeissa tukea rahallisesti metsän kasvatusta ja siten paikata aukkoa, jonka heidän tuotantonsa vuoksi kaadetut puut ovat jättäneet.

Itse­tutkiskelua ­kilpailu­mielessä

FIBSin asiantuntijat rohkaisivat fiblonilaisia ottamaan osaa viime vuoden lopulla järjestettyyn yritysten biodi­versiteettkilpailuun. Kilpailuhakemuksen laatiminen osoittautui oivalliseksi itsetutkiskelun keinoksi jäsentää ajatuksia ympäristövastuun kannalta hyvin toimivista osa-alueista ja tärkeimmistä kehityskohteista.

Voimavarana ­tyytyväiset työntekijät

Fiblonilla koneenkäyttäjänä 19:ttä vuotta työskentelevä Heli Huhtala on nähnyt läheltä, miten yritys on kasvanut ja kehittynyt sekä vastuullisena työnantajana että liikekumppanina.

– Jätteiden kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö ovat meille itsestään selviä asioita. Jos jonkin asian voi tehdä paremmin, niin sen myös teemme. Pyrimme siihen, ettei tuotantoa tarvitsisi turhan päiten pysäyttää, vaan erät ajetaan tehokkaasti kerralla valmiiksi, Heli kertoo.

Fiblon huolehtii työntekijöistään. Siitä kertovat muun muassa joustavat työajat, kattavat työterveyspalvelut sekä vuosittainen henkilöstön yhteistoiminta- ja kehittämispäivä. Yritys on mukana Great place to work -ohjelmassa, jonka kautta ovat myös sitoutuneet kehittymään työpaikkana.